We gooien te vaak dingen in het toilet of gootsteen die er niet thuishoren. Daarom is een website in het leven geroepen waarop je kan nagaan wat je wel en niet mag doorspoelen. Voor het toilet is het alvast eenvoudig: "De 3 P’s mogen: plas, poep en (wc-)papier. Niet meer of niet minder."
Naast Internationale Mannendag was het vandaag ook Wereldtoiletdag. Aan de huishoudelijke discussie of mannen al dan niet staand mogen plassen, gaan we ons niet wagen. Een nijpende vraag die we vandaag wel aandurven: wat mag je doorspoelen in het toilet? En wat niet?
Achteloos een restje van je avondmaal in de wc-pot mikken is niet zo onschuldig als je zou kunnen denken. Ook een vochtig doekje doorspoelen blijft niet zonder gevolgen. Om nog te zwijgen van allerlei chemische goedjes die stiekem in de gootsteen gegooid worden.
De verkeerde dingen doorspoelen kan namelijk problemen veroorzaken in je eigen afvoerbuizen, maar ook veel verderop. Daarom doen de de Vlaamse riool-, afval- en waterbeheerders een gezamenlijke oproep om meer aandacht te hebben voor wat wel of niet thuishoort in onze rioleringen.
Wat mag je doorspoelen?
Laten we beginnen met de dingen die wél doorgespoeld mogen worden, te beginnen in het kleinste kamertje. “Eigenlijk is het heel simpel”, zegt Wendy Francken, directeur van Vlario. Dat is het kenniscentrum voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen.
Francken heeft een poepsimpel geheugensteuntje voor wat je wel in de pot mag mikken. “De 3 P’s mogen in het toilet gegooid worden”, zegt ze in De Wereld vandaag op Radio 1: “Het gaat om plas, poep en papier. Niet meer, niet minder.” En wat mogen we in de gootsteen wegspoelen? Vanzelfsprekend ons vuile afwaswater.
Beluister - Wendy Francken van Vlario legt uit wat je wél en zeker niet mag doorspoelen.
"Enkel plas, poep en papier": we gooien nog te vaak andere dingen in toilet
Wat met etensresten?
Maar wat met etensresten? Heel vloeibare restjes die door het zeefje van de afvoer kunnen, mag je gerust wegspoelen. Vaste etenresten, zoals de stukjes uit de soep die niet door een zeefje kunnen, horen bij het gft-afval.
“Als je niet weet waar je met iets terecht moet, check dan waardanwel.be. Op die website kan je ingeven wat je wil weggooien en de website laat je dan weten waar je er mee terecht kan”, legt de Vlario-directeur uit. Dat is dan in de riool, in de gft-bak, bij het compost, bij het restafval of elders.
Waarom niet alles doorspoelen?
Waarom mogen we nu niet zomaar dingen doorspoelen? In eerste instantie omdat ze verstoppingen kunnen veroorzaken. Door etensresten zomaar in de wc-pot of de gootsteen te gooien, kunnen de afvoerbuizen dichtslibben. En dat kan een dure les zijn, waarschuwt Wendy Francken: om de buizen te ruimen of - erger nog - te repareren.
Het is niet alleen uitkijken met het doorspoelen van etensresten. Bij wc’s is er een grotere boosdoener: vochtige doekjes zijn dé grootste oorzaak van verstopte riolen in Vlaanderen, weet Francken. Tot 80 procent van de verstoppingen is eraan te wijten.
BEKIJK - "In een toilet horen 3 P's en niets anders", toch worden vaak heel andere dingen uit riool gehaald (reportage van 28 augustus 2024)
Videospeler inladen...
Gooi vochtige doekjes niet in het toilet, maar in het bakje ernaast.
Op de verpakking van die doekjes mag dan al staan dat ze biologisch afbreekbaar zijn, maar dat doen ze maar heel traag. Als je ze doorspoelt in de wc, klitten ze samen en vormen ze een prop die op een gegeven moment de hele afvoerbuis vult waardoor er niets meer kan doorspoelen.
“Daarom geven wij de boodschap: gooi die doekjes niet in het toilet, maar in het bakje ernaast. Dat bespaart heel veel zorgen en heel veel kosten”, zowel bij je thuis als verderop in de riolering.
Gewoon toiletpapier stelt normaal gezien geen probleem. “Of het nu dun of dik papier is: het wordt gewoon afgebroken”, stelt Francken gerust. Het is vooral uitkijken dat je dus geen vochtige doekjes, maar ook geen keukenrol of servetten doorspoelt, want dat breekt allemaal te traag af.
Wat met andere vloeistoffen?
Er zijn overigens ook vloeistoffen die verstoppingen kunnen veroorzaken: vetten en oliën. Daarom mag je frituurolie dus ook niet in de gootsteen of de wc gooien, maar moet je de olie naar het recyclagepark brengen.
Bovendien is frituurolie moeilijk afbreekbaar in de waterzuivering. Om die laatste reden mag je ook geen medicijnen, vervuilende chemische producten zoals verf, thinner of bijtende schoonmaakproducten doorspoelen.
Meest gelezen
- Pano "Ik kan niet langer zwijgen": bestuurder OCMW Anderlecht doet boekje open over jarenlange vermoedens van fraude Update 58 min
- Genk Man en vrouw uit Genk krijgen elk boete van 2.000 euro omdat ze tuin bijna volledig verharden zonder vergunning Update 14:40
- Samenleving Mentale rust of plat opportunisme? Waarom we vaker "flaken" 11:56
- Politiek Groen beschuldigt VRT-CEO van liegen en eist ontslag, minister blijft achter Delaplace staan: "Hij heeft zich ongeluk... Update 05 min
- Samenleving Waarom regen je ongelukkig kan maken (en wat je daaraan kan doen) 17:11
- Gemeenteraadsverkiezingen Installatievergadering nieuw stadsbestuur in Gent mogelijk uitgesteld na bezwaar bij Raad voor Verkiezingsbetwisting Update 14:36
- Frankrijk Ophef in parlement van Frankrijk: minister van Visserij beantwoordt vraag over mensen die verdrinken in Kanaal 15:45
- Gemeenteraadsverkiezingen Yassine Akki (PS) trekt zich terug als kandidaat-schepen Molenbeek: hij is ooit veroordeeld voor verkrachting minderj... 14:54
- Verenigde Staten Supermarktketen Walmart haalt LGBTQIA+-artikelen van website en draait initiatieven voor diversiteit terug 11:22