Exfoliant, peeling of scrub, wat is het verschil? (2024)

Exfoliant, peeling of scrub zijn drie begrippen die nogal eens met elkaar worden verward. Zo ook chemische peeling, bio peeling en fruitzuur peeling.

Wat zijn deze producten en wanneer gebruik je ze? Wij leggen het verschil voor je uit!

Wat is een exfoliant?

Een exfoliant is een product dat het verwijderen van dode huidcellen als doel heeft. Feitelijk het losweken van de dode huidcellen, waarbij tegelijk de huid en poriën diep worden gereinigd. Een exfoliant bevat altijd fruitzuren, dit kunnen verschillende type fruitzuren zijn.

Fruitzuren is een verzamelnaam van zuren, de actieve ingrediënten die in een exfoliant gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten fruitzuren, ieder met een andere werking en geschikt voor een ander huidtype. Per product kan het dus behoorlijk verschillen hoe deze te gebruiken, maar ook of deze geschikt zijn voor jouw huid. In een exfoliant worden verschillende types fruitzuren gebruikt, namelijk de in water oplosbare fruitzuren (AHA's) en de in olie (talg) oplosbare fruitzuren (BHA's).

AHA's: Exfolianten op basis van deze AHA fruitzuren zijn meestal geschikt voor de droge huid, normale huid, gevoelige huid en bij pigmentatie. De meest voorkomende AHA's zijn zijn: glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en ascorbinezuur (vitamine C).

BHA's: Exfolianten op basis van deze BHA fruitzuren zijn geschikt voor de vettere huiden, omdat deze in olie (talg) oplosbaar zijn. De meest gebruikte BHA is salicylzuur. De exfoliant met salicylzuur lost niet alleen het talg aan de oppervlakte van de huid op, maar ook het talg diep in de poriën. Hierdoor zal de huid minder snel verstoppen.

Wil je uitgebreid lezen over het verschil tussen de AHA's en BHA's, lees dan onze blog: "Wat is het verschil tussen AHA en BHA?"

Waarom is exfoliëren belangrijk?

Exfoliëren is belangrijk voor de gezondheid van je huid. Regelmatig exfoliëren zorgt ervoor dat de dode huidcellen van de bovenste huidlaag worden verwijderd. De huid zal daardoor niet alleen gezonder eruit gaan zien, maar ook wordt de doorlaatbaarheid van de huid gestimuleerd zodat werkstoffen beter worden opgenomen.

De voordelen van exfoliëren

♣ Dode huidcellen worden verwijderd.

♣ De huid wordt zachter.

♣ Ruwe plekjes worden verminderd.

♣ Poriën worden diep gereinigd (met salicylzuur).

♣ De huidvernieuwing wordt gestimuleerd.

♣ Minder rimpels en fijne lijntjes.

♣ De doffe huid gaat weer stralen.

♣ Pigmentatie zal geleidelijk verminderen.

Hoe gebruik je een exfoliant?

Exfolianten zijn heel fijn om in te zetten voor thuis, wanneer je een gezichtspeeling wilt doen. Maar hoe gebruik je een exfoliant? Het toepassen van een exfoliant is heel eenvoudig. Doe dit altijd na de reiniging en voorafgaand aan je dagcrème of nachtcrème, dus in drie korte stappen.

Stap 1: Goed reinigen.

Reinig je huid eerst goed met een cleanser en breng daarna een gezichtstoner aan. De werkstoffen in een exfoliant zullen beter hun werk doen op een goed gereinigde huid.

Murad Clarifying Cream Cleanser

REN Clean Skincare Ready Steady Glow Tonic Deluxe

Stap 2: Gebruik een exfoliant 2-3 keer per week.

Breng de exfoliant 2 tot 3 keer per week aan op de gereinigde huid en vermijd hierbij de oogcontouren. De meeste exfolianten kun je dun aanbrengen en hoeven niet te worden verwijderd. Het gebruik kan wel per product verschillen, lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Gebruik een exfoliant met AHA's (glycolzuur, melkzuur, amandelzuur of ascorbinezuur) bij de droge en normale huid of de huid met hyperpigmentatie en huid die anti-aging nodig heeft. Gebruik een exfoliant met salicylzuur (BHA's) bij de vettere huidtypes.

Medik8 Sleep Glycolic

De Medik8 Sleep Glycolic is op basis van 10% ingekapseld glycolzuur en kan voorafgaand aan je nachtcrème worden aangebracht. Doordat het glycolzuur is ingekapseld, worden de werkstof in deze exfoliant 's nacht geleidelijk afgegeven om fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie te verminderen.

Stap 3: Bescherm met een SPF.

Je huid wordt gevoelig voor de zon na het gebruik van een exfoliant. Om zonneschade in de huid te voorkomen is bescherming met een goede zonverzorging echt een must. Bescherm je huid gedurende de peeling periode overdag dus altijd met een zonverzorging factor 30 of een dagcrème met SPF met minimaal factor 30.

Aangezien de meeste exfolianten in de avond worden gebruikt, kan gelijk hierna een nachtcrème worden aangebracht die bij jouw huidtype past.

Oolaboo Skin Defense DNA Protective Cream SPF30

Medik8 Advanced Day Total Protect - SPF30

Nouvital Sun Care SPF 30

Wat is het verschil tussen een peeling, exfoliant en scrub?

Een peeling, een exfoliant en een scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd. Hierdoor komt een mooie gezonde huid tevoorschijn. Een fruitzuur peeling en enzym peeling (oftewel exfoliant) doet dit op chemische basis en de scrub bevat een voelbare korrel (mechanisch).

Wat is een peeling?

Peeling is dus een ander woord voor exfoliant, deze wordt ook wel een chemische peeling genoemd. Exfoliant, peeling, chemische peeling, fruitzuur peeling, allemaal begrippen die best voor verwarring zorgen. Wat is het nu? Al deze begrippen zijn dus eigenlijk hetzelfde. Ze bevatten als werkzame ingrediënten altijd fruitzuren, de AHA's of BHA's. Deze fruitzuren zorgen ervoor dat de verbindingen tussen de dode huidcellen minder sterk worden en waardoor dode huidcellen goed loslaten. Hierdoor zullen de huidcellen niet onnodig worden beschadigd.

Naast deze type's peeling en exfolianten, heb je ook nog de bio peeling. Een bio peeling is een kruidenpeeling waarbij een mix van kruiden, zeewier en algen de huid aanzetten tot regeneratie, zuivering en herstel van binnenuit.

Wat is een scrub?

Een scrub bevat geen fruitzuren, maar juist een korrel of scrubdeeltjes. De korrel zorgt voor een mechanisch afrubbelen, scrubben van de dode huidcellen. Een scrub kan een fijne korrel bevatten, vaak is deze gezichtsscrub gericht op een gevoelige huid. Een scrub kan ook een grovere korrel bevatten, deze wordt meer gebruikt voor de huid die van zichzelf wat valer is en een dikkere huidstructuur heeft. Het gevaar van het scrubben kan beschadiging van de huidcellen zijn, maar ook de huidbarrière kan hierdoor onnodig beschadigd worden. Vooral bij een te grove korrel of te vaak scrubben van je huid.

Is een peeling en exfoliant hetzelfde?

Ja, een peeling en exfoliant zijn hetzelfde. Het is een verzamelnaam voor het product dat de huid ontdoet van dode huidcellen, de huid en poriën diep worden gereinigd op basis van fruitzuren.

Advies over de juiste exfoliant nodig?

Heb je advies nodig bij het kiezen van een exfoliant die bij jouw huidtype past? Care for Skin geeft je graag het juiste advies, voor het kiezen van een exfoliant afgestemd op jouw huidtype of huidconditie.

Exfoliant, peeling of scrub, wat is het verschil? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6254

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.